Societati secrete moderne (III)


Cu zece ani in urma, a fost canonizat Josemaria Escriva de Balauger,trecut la Judecata Divina in 1975, fondatorul Opus Dei. Pana aici nimic spectaculos, daca nu tinem cont de rapiditatea de care a dat dovada Sfantul Conciliu de-al considera sfant pe  cel care a pus in scena Opera, o organizatie secreta in inima Vaticanului. Iata ce scrie intr-un decret intern al ordinului, din 1982: “Membrii Opus Dei nu vor participa colectiv la manifestatii publice de cult, decat daca vor tine secreta apartenenta la Prelatura…” Desi de canonizare, s-a ocupat cel mai iubit Papa al tuturor timpurilor,Ioan Paul al II-lea, tot n-a fost suficient pentru a risipi ingrijorarile opiniei publice fata de acest ordin, transformat rapid inPrelatura personala. Pe rand, Operei i se reproseaza ca se comporta ca o secta fata de sfanta dogma, ca a devenit o societate secreta, lucrand ocult pentru interesele Romei in lume, iar altii, ceva mai curajosi o definesc sec: “Sfanta Mafie”. Mai multi prelati, catolici si-au exprimat dezacordul cu ideile prea radicale ale ordinului si mai ales cu privire la sanctificarea fondatorului cu o viteza fara precedent in toata istoria Bisericii Occidentale. In 1990 a fost declaratvenerabil, in 1992 a fost beatificat si canonizat in 2002. In ciuda anchetelor si dezvaluirilor publice, Opus Dei sau Opera continua sa aiba un succes remarcabil: 80.000 de membrii in toata lumea si  fonduri care ar face invidioasa ori ce banca.

 

Astazi, foarte multi prelati nu-si mai ascund, in ciuda regulamentului, apartenenta la ordin. Cel mai elocvent exemplu este cardinalul Joaqin Navarro-Valls numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea, purtatorul de cuvant al Vaticanului, care si-a afirmat intotdeauna adeziunea la Prelatura lui Escriva. Daca in primii sai ani, organizatia isi desfasura lucrarile pe teritoriul Spaniei,curand va cuprinde majoritatea tarilor catolice, de origine latina. Dupa obtinere titulaturii dePrelatura personala si Societate Sacerdotala, ordinul se va subordona direct papei, obtinand un statut privilegiat, asemeni Templierilor in  zorii Evului Mediu sau al Iezuitilor, cateva secole mai tarziu. Printre cele mai grave acuze aduse ordinului se afla simpatiile naziste, franchiste si in general al pozitiilor extrem de radicale impotriva stangii laice, impotriva evreilor si a ereticilor. Ciudata teologie pentru secolul in care se desfasoara…

(va urma)

Reclame

Despre ceasulmintii

Daca vei urmări acest blog vei învățat să nu fii ca toți ceilalți, sa nu mai stai în efect de turmă !!! Pace în inimele voastre.
Acest articol a fost publicat în Societăți secrete moderne și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s