CONTROVERSĂ ASUPRA CANCERULUI – Implanturi cu microcipuri partea (IV)


. CONTROVERSĂ ASUPRA CANCERULUI:
EUFEMISME ALE PRODUCĂTORILOR DE IMPLANTURI HOMEAGAIN PENTRU ANIMALELE DE COMPANIE

un studiu realizat de dr. Katherine Albrecht, expert în RFID
www.antichip.com
traducere de Lia Stoica

Cum a răspuns VeriChip Corporation la disputa privind cancerul?

De când rezultatele cercetărilor ce au corelat microcipurile implantabile cu cancerul au ajuns în atenţia publicului larg (în septembrie 2007) – vezi secţiunea anterioară a acestui document, pentru detalii privind cancerul produs de cipuri -, reprezentanţii VeriChip Corporation şi companiile afiliate au făcut câteva declaraţii inexacte presei, privind rezultatele cercetărilor.

Declaraţiile inexacte ale conducerii companiei producătoare de microcipuri 

VeriChip Corporation şi companiile afiliate, Digital Angel şi Destron Fearing, au făcut nenumărate declaraţii inexacte referitoare la studiile privind cancerul, în Business Week, Time Magazine, the RFID Journal  şi alte publicaţii din mass-media. Poate cea mai lungă şi mai incriminatoare dintre ele este cea făcută de către directorul VeriChip, Scott Silverman, într-un articol pe care l-a scris pentru Business Week Magazine, în ianuarie 2008. Articolul, intitulat „Mituri despre cipul implantabil” – „Myths About Implantable Chips”, conţine afirmaţiile de mai jos. Sub fiecare afimraţie este prezentată şi varianta adevărată.

Dl. Silverman a scris:
„Anul trecut s-a publicat de către Associated Press un articol care susţinea că microcipurile implantabile cauzează cancer – o acuzaţie pe care noi o combatem în mod ferm. Această „poveste” se referea la rezultatele a trei studii ce corelau microcipurile implantabile cu formarea tumorilor maligne.”

Inexact. AP a realizat, de fapt, recenzia a opt studii ce legau microcipurile implantabile de apariţia cancerului.

„Este important să scoatem în evidenţă faptul că aceste studii au fost efectuate pentru a face cercetări privind microcipul ca şi potenţială cauză a creşterii tumorii, iar rezultatele au fost nesemnificative pentru cercetare.”

Deşi acest lucru este corect din punct de vedere tehnic, întrucât cercetătorii au descoperit cancerul în timpul altor cercetări, el nu are nicio relevanţă în cazul rezultatelor publicate.

„De asemenea, este foarte important de observat faptul că aceste studii au folosit şoareci şi şobolani crescuţi special pentru aceasta şi modificaţi genetic astfel încât posibilitatea apariţiei cancerului să crească.”

Declaraţia este incorectă. Numai unul dintre cele şase studii realizate pe rozătoare, care au depistat cancer, au implicat şoareci modificaţi genetic. Acesta este însă un argument în plus în defavoarea microcipurilor, întrucât şoarecii modificaţi genetic fuseseră crescuţi pentru a dezvolta cancer numai în prezenţa anumitor toxine, iar rata crescută a cancerului la şoarecii respectivi este o dovadă în plus care evidenţiază pericolul implanturilor.

„Este de asemenea important de remarcat faptul că şoarecii şi şobolanii care au fost utilizaţi iniţial în aceste studii au fost expuşi la mai mulţi agenţi cauzatori de cancer, precum radiaţiile cu raze X şi carcinogenii chimici.”

Este incorect şi irelevant. Atât animalele folosite exclusiv pentru acest experiment, cât cele pentru control (animale care nu au fost expuse la agenţi chimici sau raze X) au dezvoltat cancer de la microcipuri. 

„Prin urmare este imposibil ca aceste trei studii să facă legătura cu dezvoltarea tumorilor având ca şi cauză directă implantul de microcipuri.”

Fals. Cercetătorii au arătat clar că tumorile au fost cauzate de microcipuri.

„Medicii care sunt familiarizaţi cu cercetările de laborator înţeleg aceste diferenţe semnificative, iar publicul larg trebuie să facă la fel.”

Dimpotrivă, membrii comunităţii medicale, inclusiv Dr. Robert Benezra, şeful Programului pentru Genetica Cancerului Biologic, din cadrul Spitalului de Cancer Sloan-Kettering din New York şi Dr. George Demetri, directorul Centrului pentru Sarcoame şi Oncologie osoasă, din cadrul Institutului de Cancer Dana-Farber au fost printre medicii alarmaţi de rezultatele privind cancerul rezultat în urma implantării microcipurilor.

„Şi cel mai important este faptul că FDA continuă să sprijine aprobarea produsului.”

Aceasta arată faptul că FDA (Agenţia pentru Alimentaţie şi Medicamente din Statele Unite ale Americii) nu era la curent cu studiile privind cancerul, atunci când a aprobat implantul VeriChip la oameni, în anul 2004.

Următoarele întrebări se referă la problemele ridicate de VeriChip şi companiile afiliate acesteia, publicate în Business Week, Time Magazine şi altele.

Associated Press a consultat rezultatele a doar trei studii, aşa cum susţine Dl. Silverman?

Nu. Deşi Scott Silverman susţine în mod eronat în articolul său din Business Week că Associated Press a recenzat numai trei studii, de fapt, AP a consultat opt studii care făceau legătura între implanturile cu microcipuri şi apariţia cancerului.  Şase dintre acestea au raportat faptul că în laboratoarele de cercetări realizate pe şoareci şi şobolani, aceştia au dezvoltat tumori în jurul implanturilor cu microcipuri, iar alte două studii au raportat despre câinii implantaţi care au dezvoltat cancer în jurul implanturilor sau în imediata apropiere a acestora.
Aceste opt studii au fost discutate în secţiunea anterioară acestui set de întrebări frecvente şi au fost analizate în detaliu în vederea realizării studiului nostru exhaustiv asupra acestor cercetări, intitulat „Microchip-Induced Tumors in Laboratory Rodents and Dogs: A Review of the Literature 1990-2006”

Studiile referitoare la cancer au fost efectuate pe animale predispuse la cancer?

Nu. În cinci dintre cele şase studii în care animalele de laborator au dezvoltat cancer au fost folosite rozătoare de laborator obişnuite. Aceste rozătoare sunt crescute pentru a obţine uniformitate şi rezistenţă şi sunt folosite în studiile privind cancerul, pentru capacitatea lor de a răspunde la substanţele carcinogene, rămânând în acelaşi timp relativ imune la tumorile spontane care nu au legătură cu substanţele carcinogene folosite la teste. Când rozătoarele dezvoltă cancer, acesta este un indiciu clar că au fost expuse la agenţi cauzatori de cancer.
Detalii despre presiunea exactă aplicată în fiecare dintre studii sunt oferite într-un tabel în studiul nostru exhaustiv asupra cercetărilor intitulat „Microchip-Induced Tumors in Laboratory Rodents and Dogs: A Review of the Literature 1990-2006” .
Cele două cazuri în care câinii au dezvoltat cancer de la microcip se referă la un buldog francez şi la un metis. Aceşti câini au fost crescuţi în casă, fără vreo predispoziţie specială pentru dezvoltarea tumorilor.

Şoarecii modificaţi genetic au fost folosiţi într-un studiu în care au fost special crescuţi pentru a dezvolta tumori? 

Nu. Şoarecii p53+/- folosiţi în studiul Blanchard din 1999 – nu sunt „special crescuţi pentru a dezvolta tumori” aşa cum pretinde VeriChip. Dimpotrivă, aceştia au fost modificaţi genetic pentru a avea o predispoziţie ridicată la cancer numai când sunt expuşi la genotoxine sau la substanţe care dăunează materialului genetic. S-a constatat că, în primele şase luni de viaţă, aceşti şoareci nu dezvoltă tumori spontane în absenţa genotoxinelor,  însă,  la scurt timp după implantarea microcipurilor (mai devreme de şase luni de zile), ei au dezvoltat tumori în jurul microcipurilor sau ataşate de acestea.
Rata ridicată de dezvoltare a cancerului la aceşti şoareci (10,2%) în numai şase luni, sugerează clar faptul că microcipurile implantate sunt genotoxice sau generatoare de biproduse genotoxice.  Cercetătorii au declarat că „prezenţa corpului străin [implantul cu microcip] poate declanşa reacţii ale ţesuturilor, capabile să genereze biproduse genotoxice”.
Rata foarte ridicată de cancer la aceşti şoareci este o descoperire cutremurătoare, care reprezintă un mare semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul implantării microcipului.
Este posibil ca aceste cancere să fi fost cauzate de diverse substanţe chimice şi nu de microcip?

Nu. Este clar faptul că sarcoamele maligne care s-au format în jurul microcipurilor au fost cauzate chiar de microcipuri şi nu de alţi compuşi chimici care au fost administraţi unora dintre animale. Ştim asta pentru că şi animalele pentru experiment şi cele pentru control au dezvoltat cancere în jurul implantelor. Cu alte cuvinte, animale care nu au fost expuse la niciun fel de chimicale au dezvoltat cancer în jurul microcipurilor.
În câteva dintre studii, cercetătorii nu îşi propuseseră iniţial să cerceteze efectele implanturilor cu microcipuri. În schimb, ei analizau siguranţa mai multor compuşi chimici. Ca o procedură de rutină, aceştia au implantat microcipuri tuturor animalelor în scop de identificare, apoi au stabilit un număr al acestora alături pentru a servi drept grup de control în timp ce au administrat compuşi experimentali celorlalte. După o anumită perioadă de timp, cercetătorii au fost surprinşi să descopere că animalele din ambele grupuri de control şi cel experimental dezvoltaseră tumori maligne în jurul microcipurilor. Au considerat că aceste cancere cauzate de cipuri sunt atât de semnificative încât au publicat descoperirile lor, deşi rezultatul nu era ceea ce îşi propuseseră iniţial să cerceteze.

Este adevărat, aşa cum susţine VeriChip, că nu poate fi făcută nicio legătură între tumori şi microcipurile implantate?

Nu. Conform celor anterior expuse în acest document, cercetătorii au declarat clar că tumorile au fost cauzate de microcipuri. Sunt foarte fermi asupra acestui punct.

Este adevărat că tumorile au fost benigne şi inofensive?   

Nu, nu este adevărat. Benign înseamnă necanceros. Tumorile descoperite la animalele de laborator nu au fost benigne. Acestea erau sarcoame maligne, fibrosarcoame şi alte forme mortale de cancer. Tumorile cauzate de microcipuri au avansat repede, erau cancere maligne care adesea au dus la moartea rapidă a animalelor pe care le-au atins. De fapt, majoritatea animalelor care au dezvoltat tumori asociate microcipurilor au murit prematur ca urmare a acestor tumori, după cum aceste declaraţii ale cercetătorilor afirmă:

„Majoritatea animalelor cu tumori asociate microcipurilor au murit prematur.”

– Cercetătorul Sophie Le Calvez şi colegii (p. 258)

„Tehnologia electronică a microcipurilor… poate afecta rata animalelor muribunde şi cea a mortalităţii [i.e., rata de îmbolnăvire şi cea de deces], din cauza mărimii mari şi a creşterii rapide a tumorilor cauzate de microcipuri precum şi ocurenţa metastazelor.”  

– Cercetătorul Laura Elcock şi colegii (p. 491)

“Majoritatea tumorilor apărute din cauza corpurilor străine sunt maligne… şi au o rată de creştere rapidă, omorând animalul în câteva săptămâni.”

– Elcock şi colegii (p. 491)

Au fost studii în care animalele cărora le-au fost implantate cipuri nu au dezvoltat cancer?

Da, mai multe studii în care animale cărora le-au fost implantate microcipuri nu au dezvoltat cancer au fost citate ca dovadă pentru a susţine faptul că dispozitivele cu microcip sunt sigure (vezi Tabelul 1 dedesubt). Totuşi, aceste studii au implicat un număr foarte mic de animale sau animalele doar au fost observate doar pentru o scurtă perioadă de timp. În majoritatea studiilor în care a fost depistat cancerul, acesta a apărut în timpul celui de-al doilea an de la expunerea la dispozitiv sau în a doua jumătate a vieţii animalelor. Dezvoltarea cancerului la animale nu este preconizată să apară la numai câteva zile sau câteva săptămâni de la expunere.

Conform Time Magazine:
„Cât despre cel de-al treilea studiu [cel din 1999 al lui Blanchard în care 10,2% din şoarecii implantaţi cu cipuri au dezvoltat cancer în jurul microcipurilor], Silverman spune că a fost realizat pe şoareci crescuţi special pentru a dezvolta tumori, şi prin urmare a fost omis din ansamblul studiilor incluse în formularul de la FDA.”

Compania nu ar fi putut să ia decizia de a omite un studiu din formularul de la FDA decât dacă ar fi ştiut că există. Şi din moment ce compania ştia de unul din studiile lui Blanchard, trebuie să fi ştiut şi că cercetătorul Keith Johnson în cursul investigaţiilor sale descoperise independent că „sarcoamele subcutanate din locul în care fuseseră implantate transponderele au fost depistate la aproximativ 1% din şoareci”, din moment ce această informaţie era clar tipărită în articolul lui Blanchard. Chiar dacă VeriChip trebuie să fi fost la curent cu cercetările lui Johnson, există dovezi solide (analizate ulterior în această colecţie de ÎF) care sugerează că VeriChip a ascuns acel studiu şi de FDA.

Reclame

Despre ceasulmintii

Daca vei urmări acest blog vei învățat să nu fii ca toți ceilalți, sa nu mai stai în efect de turmă !!! Pace în inimele voastre.
Acest articol a fost publicat în Utile și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s